125 års jubilæum i FIK

Tale ved 125 års jubilæum i FIK 24. juni 2023

Kære FIK

Allerførst et stort, stort tillykke med jeres 125-års jubilæum.

Som borgmester er jeg utrolig glad for at kunne være med til at fejre, at FIK i år - i så utroligt mange år har været med til at skabe store fodboldoplevelser for både børn, unge og voksne. Vi glæder os til jubilæumskampen i dag mellem VM-holdet 98 og FIK Legends.

FIK – det vil sige en hel del af jer her i dag - kan prale af at være en del af en af Danmarks allerældste fodboldklubber. Og jeg har selvfølgelig kigget lidt på klubbens historie. FIK blev stiftet i 1898 – allermest for at vække byrådets opmærksomhed. Og da jeg læste det på jeres hjemmeside, kunne jeg ikke lade være med at trække på smilebåndet - for det har I da altid kæmpet bravt for - det er ikke få møder vi efterhånden har haft sammen, når forhindringer skulle overvindes.
 
Nå tilbage til historien. – De første år måtte kampene spilles langt ude for byen, men så tog FIK sagen i egen hånd og købte et mindre areal på Kalvøen. Og I har ligget her siden. Fået bygget klubhus – fået bygget det om – og til -og fået det mere end renoveret, da vandet stod ind over arealerne i forbindelse med stormfloden Bodils besøg. Jeg man kan sige, at I altid har formået – nu i 125 år – at komme i mål, når det var noget I virkelig ville.

I mine politiske år har det blandt andet været ujævne baner, kunstgræs, og lys - og ulysten til at rykke til Idrætsbyen som har spøgt og som vi har brugt nogle møder på. Tak fordi I rækker ud – og… nu forstår jeg, hvor I finder engagementet fra – det er simpelhent indlejret gennem hele 125 år. At kommunen skal råbes op OG at I for øvrigt godt kan en hel del selv. Godt gået og stor respekt herfra.! Og tænk der allerede gået 13 år med kunstgræsbanen, som jo for øvrigt har været med til at forlænge sæsonen ud over hele året – næsten.

Jeg har også læst om Halvlegsklubben af 1976 og støtteforeningen ”De gamle drenge” – om festerne, bankospil og FIK Cup. Jeg har genkendt en del navne og begivenheder og ved, at det ikke er første gang i dag at 2000 – 3000 mennesker har fundet vej til stadion. Hvor er det bare en stolt foreningen med mange minder og mange, som har bakket op og støttet, gjort, spillet og hygget.

Og jeg har jo også læst om, hvordan det er gået op og ned med selve fodboldspillet – Mesterrækken – mellemrækken – serie 2 – 1/8 delsfinale - serie 1 –oprykning til sjællandsserien– danmarksserien – og ned igen, men I har aldrig, aldrig givet op. Nye spillere er kommet til. Nye trænere er kommet til og en ihærdig bestyrelse, der bare VIL FIK. Tak for det frivillige foreningsarbejde og de mange timer, jeg ved I bruger på klubben.

På trods af opture og nedgange og så lige det der med kommunen, så er I stadigvæk en forening i rivende udvikling og nu med stigende medlemstilgang. I går forrest i kampen om at fastholde jeres medlemmer, og andre foreninger kigger jeres vej for at finde inspiration.

Masser af børn spiller eller har spillet i FIK. Masser af piger/kvinder har spillet i FIK og masser af unge og voksne, også dem i en mere oldboyspræget alder spiller masser af boldt i FIK. Og jeg er aldrig i tvivl om opbakningen og entusiasmen, når der er kamp eller træning.

Jeg bor jo tæt på Kalvøen og jeg glæder mig hver gang, når jeg hører høje råb og begejstring, over at FIK er liv, leg, masser af motion, boldt og sammenhold. For FIK er fællesskabet en grundlæggende værdi, og det er uanset om man er bredde- eller elitespiller. Om det handler om en vigtig oprykningskamp eller en landskamp på terrassen. Sammenholdet er stort, både på og udenfor fodboldbanen.

Tak skal I have også for det. Fællesskabet og samhørigheden er til at få øje på.

Som sagt glæder jeg mig til at fejre FIKs jubilæum i dag sammen med jer og med det unikke besøg af VM- holdet 98 og kampen versus FIK Legends. Jeg kan sagtens huske både stemningen og de fantastiske kampe i 1998. I 1998 heppede hele nationen på Danmark. I dag byder vi vores gæster velkommen, men I kan være helt sikre. Idag hepper jeg på FIK!

Stort tillykke med jubilæet!

Borgmester Tina Tving Stauning