Arkitekturpris 2024

Tale afholdt ved Arkitekturpris 2024, byrådssalen den 22. februar 2024

Velkommen til Frederikssund Kommunes Arkitekturpris 2024. En af de begivenheder, som jeg også sætter stor pris på.

Bygninger står i mere end hundrede år. Bygninger skaber de rammer, som vi alle ser, går rundt i, oplever. Bygninger giver minder. Bygninger taler til vores følelser. Bygninger bidrager til hverdagen i dag og trækker samtidig tråde gennem vores fælleshistorie. Bygninger lever og arbejder vi i. Bygninger bør man passe på og ikke mindst hædre.

Vi har i flere år og af mange grunde ikke hædret bygninger i Frederikssund Kommune og derfor er jeg ekstra glad for, at vi er samlet her i dag. For at hylde dem, der gør noget særligt for arkitekturen i Frederikssund Kommune. Samtidigt sender vi et klart signal om, hvad det er vi ønsker os mere af. God arkitektur, nænsom istandsættelse og omtanke har stor betydning for vores trivsel og vores identitet.

I Frederikssund Kommune har vi desværre endnu ikke en arkitekturpolitik, men vi har politisk taget hul på diskussionerne. Til gengæld har vi allerede 2002 udarbejdet et Kommuneatlas for gammel Frederikssund Kommune. I Slangerup registeret den historiske bymidte. I Skibby i 2017 lavet en fin omfattende SAAVE-registrering og i Jægerspris netop taget hul på arbejdet. Det øger bevidstheden omkring de gamle bygninger, men også ved at præmiere både gamle OG nye bygninger, får vi et fælles fokus på byens udsende – uanset hvor den ligger. 
Tidligere har vi hædret Lundevej 44, som blev smukt istandsat. Hædret en beboelse på Mariendalsvej. Hædret Sillebroen for dens arkitektur, men som sagt ikke i en årrække ikke uddelt prisen.

Det skal vi til nu. Heldigvis er der indenfor de seneste par år lavet nogle rigtig flotte byggerier, som fortjener hæder. Foreningen Bygnings – og Landskabskultur Frederikssund har fingeren på pulsen. De følger med i, hvad bliver der bygget, og, hvad der skiller sig ud. I øvrigt en forening, som stadig har plads til nye medlemmer. Foreningen forslag går igennem et bedømmelsesudvalg, og vinderne bliver udpeget efter mange snakke om kvalitet.

Der har været tre markante bygninger i spil denne gang.

  • Kocksvej 4, ombygning og renovering – tusind tak for en flot istandsættelse
  • Skuldelev Præstegård, ombygning og renovering – tusind tak for en nænsom renovering
  • CO-RO, tilbygning på Holmensvej 11 – tusind tak for en bemærkelsesværdig erhvervsbygning

Og inden at jeg afslører hvem der får Årets Arkitekturpris, vil jeg give ordet videre til Hans Maar Andersen, der har stået i spidsen for præmieringsudvalget. Hans vil fortælle om baggrunden for udpegningerne og sammen vil vi løfte sløret for, hvem der løber med Arkitekturpris 2024.
Ingen går dog tomhændet herfra. De 2 andre byggerier bliver hædret med et æresdiplom. Så høj er kvaliteten i dag!

Værsgo Hans