Dimission Frederikssund Handelsgymnasium 2023

Dimission U/Nord - 24. juni 2023
Tale ved borgmester Tina Tving Stauning


Kære studenter – årgang 2023.

Allerførst et stort tillykke med, at I har gennemført jeres ungdomsuddannelse. Tillykke med at eksamen nu er overstået og ikke mindst et stort tillykke med huen. Hvor er det et flot syn at kigge ud over jer alle sammen! De allerfleste kan huske lige netop denne dag, hvor man blev student. Dette er dagen, som I vil bære med jer resten af livet. Det skal naturligvis fejres. Nyd det nu i fulde drag!

Dimissionen er en festdag for jer. For jeres forældre og jeres bedsteforældre. Og det er samtidig en meget vigtig dag. For den er både kulminationen på jeres studentertid og de hårde eksamener, og samtidig markerer den begyndelsen på jeres liv nye liv på kanten af at være voksen.

Lige på den anden side af sommeren – når festerne og ferien klinger af – så venter jeres nye virkelighed. Og hvad skal I så? Nogle af jer begynder måske på en videregående uddannelse. Andre af jer tager sabbatår – måske for at arbejde og tjene nogle penge, og nogle af jer har måske lagt rejseplaner. Mit allerbedste råd til jer som borgmester er – mærk efter og lad være med at panikke over, at det ikke – lige i dag står helt klart, hvad den nære og den mere fjerne fremtid skal bringe. Det skal nok gå endda.

Jeres muligheder er så mange, at det sværeste må være at vælge og vælge fra. Så utroligt mange døre står åbne. Der er masser af jobs at få. Der er masser af rejser, der kan tages og der er masser af studier og erhvervsuddannelser, som er spændende og tro mig….de færreste af alle de meget voksne, som I har rundt omkring jer i dag, fandt den slagne vej lige netop i jeres alder.

Livet fra i dag og frem har så mange muligheder og vil give jer så mange oplevelser og udfordringer, som man heldigvis ikke kan planlægge. Der er så mange stier og veje gennem livet og helt sikkert, så kommer livet til at forme sig helt anderledes end I tror i dag.
Så endnu en gang. Nyd dagen i dag og dagen i morgen.

Et langt liv har lært mig, at det hverken er fornemme titler eller mange penge, der giver lykke. Det gode liv er at høre til, være glad for det man laver. Være den man er og ikke konstant at skulle leve op til andres forventninger og andres drømme på jeres vegne.
Mit håb kunne være, at I også brugte denne sommer til at nyde og kigge op fra skærmen. Se og mærke livet, naturen, venskaberne uden skærmfiltret imellem jer. Og at I så lige huske at ringe hjem en gang i mellem og fortælle at I er OK. Vi forældre vil jer jo alt det bedste og det bedste er at vide, at I har det godt.

Mange af jer skal helt sikkert snart ud over kommunegrænsen. Måske vil I uddanne jer i København eller en anden storby. Måske trækker et arbejde uden for Frederikssund Kommune. Sådan skal det være. Det er godt at se og opleve noget andet end de velkendte og trygge rammer. Byliv, nye fællesskaber. Nye venner og vaner. Tag bare afsted. 

Meeen kom gerne tilbage og bosæt jer her i Frederikssund Kommune. For her er jo dejligt. Natur – skov, strand og fjordrene. Åbne vidder og masser af gode muligheder for at leve et godt voksenliv.

Men…Lige nu handler det mest af alt om, hvordan resten af i dag og de kommende uger bliver med fest og fejring. Jeg håber, at I kommer til at have en pragtfuld fest, når I kører rundt i vognen i hele kommunen. Jeg håber at I passer godt på jer selv og hinanden. Jeg håber at I kan nyde livet, sommeren og lade fremtiden komme med åbne arme.

Husk at få alle med. Husk at fællesskaberne kan bære os igennem mangt og meget. Husk at der er brug for jer alle sammen og at alle kan bidrage til at vi har et godt og solidt demokratisk samfund.

Så for sidste gang…Nyd det nu.
Stort tillykke til jer alle sammen.
Tak.