Dimission på Frederikssund Gymnasium 2022

Dimissionstale den 24. juni 2022 på Frederikssund Gymnasium ved borgmester Tina Tving Stauning

Kære studenter – årgang 2022. Et stort tillykke med at I nu er blevet studenter. Tillykke med at eksamen endelig er vel overstået og ikke mindst et stort tillykke med huen. Hvor er det et flot syn at kigge ud over jer alle sammen! Det skal naturligvis fejres!
De allerfleste kan huske lige netop denne dag, hvor man blev student. Det gælder sandelig også mig, som for en menneskealder netop blev student her fra Frederikssund Gymnasium. Jeg husker det som var det i går. Sikke en dag. Ja denne dag vil I bære med jer resten af livet. Nyd det nu i fulde drag!

Dimissionen er en festdag for jer. For jeres forældre og jeres bedsteforældre. Og det er samtidig en meget vigtig dag. For den er både kulminationen på jeres studentertid og de hårde eksamener, og samtidig markerer den begyndelsen på jeres liv nye liv …på kanten af at være voksen.

Lige på den anden side af sommeren – når festerne og ferien klinger af – så venter jeres nye virkelighed. Og hvad skal I så? Nogle af jer begynder måske på en videregående uddannelse. Andre af jer tager sabbatår – måske for at arbejde og tjene nogle penge, og nogle af jer har måske lagt rejseplaner. Mit allerbedste råd til jer som borgmester er – mærk efter og lad være med at panikke over, at det ikke – lige i dag står helt klart, hvad den nære og den mere fjerne fremtid skal bringe. Det skal nok gå endda.

Jeres muligheder er mange, at det sværeste må være at vælge. Så utroligt mange døre står åbne. Der er masser af jobs at få. Der er masser af rejser, der kan tages og der er masser af studier og erhvervsuddannelser, som er spændende og tro mig….de færreste af alle de meget voksne, som I har rundt omkring jer i dag, fandt den slagne vej lige netop i jeres alder.

Livet fra i dag og frem har så mange muligheder og vil give jer så mange oplevelser og udfordringer, som man heldigvis ikke kan planlægge. Der er så mange stier og veje gennem livet og helt sikkert, ..så kommer livet til at forme sig helt anderledes end I umiddelbart tror i dag.

Så endnu en gang. Nyd dagen i dag og dagen i morgen.

Et langt liv har lært mig, at det hverken er fornemme titler eller mange penge, der giver lykke. Næ det gode liv er at høre til, være glad for det man laver hver dag. Være noget for andre. Tage ansvar og være en del af fællesskaberne. Være den man er og ikke konstant at skulle leve op til andres forventninger og andres drømme på jeres vegne.
Mit håb for jer kunne være, at I derfor også brugte denne sommer til at nyde… og kigge op fra skærmen. Se og mærke livet, naturen, venskaberne uden skærmfiltret imellem jer.
Og at I så lige huske at ringe hjem en gang i mellem og fortælle at I er OK. Vi forældre vil jer jo alt det bedste og det bedste er at vide, at I har det godt.

Mange af jer skal helt sikkert snart ud over kommunegrænsen. Heldigvis for jer. Måske vil I uddanne jer i København eller en anden storby. Måske trækker et arbejde uden for Frederikssund Kommune. Sådan skal det være. Det er godt at se og opleve noget andet end de velkendte og trygge rammer. Bylivet, nye fællesskaber. Nye venner og vaner. Nye udfordringer. Tag bare afsted.

Men I skal vide, at når I en dag er klar til at slå jer ned et sted sådan mere permanent. Ja måske endda stifte familie og skabe jer et hjem, så skal i være mere end hjerteligt velkomne til at komme tilbage og bosætte jer her i Frederikssund Kommune. For her er jo dejligt. Natur – skov, strand og fjorderne. Åbne vidder og masser af gode muligheder for at leve et godt voksenliv. Vi gør vores i byrådet for at blive ved med at udvikle kommunen. 

Men…Lige nu handler det mest af alt om, hvordan resten af dagen i dag og de kommende uger bliver med fest og fejring. Jeg håber, at I kommer til at have en pragtfuld fest, når I kører rundt i vognen i hele kommunen. Jeg håber at I passer godt på jer selv og hinanden. Jeg håber at I kan nyde livet, sommeren og lade fremtiden komme med åbne arme.

Husk at få alle med. Husk at fællesskaberne kan bære os igennem mangt og meget. Husk at der er brug for jer alle sammen og at alle kan bidrage til at vi har et godt og solidt demokratisk samfund. At fællesskaberne og tilliden må og skal være bærende.

Så for sidste gang…Nyd det nu.

Stort tillykke til jer alle sammen.

Tak.