Faneindvielse hos De Danske Forsvarsbrødre for Frederikssund og omegn

Tale ved borgmester Tina Tving Stauning. 19. marts 2023, Pedersholm.

Kære Forsvarsbrødre for Frederikssund og omegn.

Mange tak for invitationen til at være med i dag ved indvielsen af jeres nye fane. Det har jeg glædet mig til.

Det er en stor ære for mig at være en del af denne indvielse. Det er en dag, hvor vi hylder det danske, og den indsats I er med til at gøre for at værne om vores grundlæggende værdier og for at beskytte vores land.

Jeres forening har en lang historie, som I har været med til en del af. I har trofast været forsvarsbrødre - også gennem mange år med fred og stabilitet i Europa.

Imidlertid har krigen i Ukraine punkteret vores fælles håb om fred og frihed. Udviklingen i Europa i har understreget, at det igen er vigtigt at stå vagt om Danmark – og vores tro på demokrati. Det at mødes her i dag er ikke bare noget, vi gør for at mindes vores historie. Det er i høj grad stadig en nødvendighed.

Fanen, som vi indvier i dag, er et stærkt symbol.
Dannebrog er mere end 800 år gammelt – og jeg er sikker på, at I udmærket kender dets historie. For mig vil Dannebrog altid minde mig om, hvor jeg hører til, uanset hvor i verden jeg befinder mig. Jeg er stolt over mit, over vores land.

Selv om mange af os kunne ønske at noget var anderledes eller bedre i vores samfund - ja bruger hver vågen time til at gøre det hele lidt bedre - så er jeg overbevist om, at vi i Danmark grundlæggende har et af verdens bedste samfund. Og det er ikke kommet af sig selv. Det er udviklet gennem generationer med baggrund i en demokratisk proces og i omsorg og respekt for hinanden – noget som også jeres forening rummer i sine dybe rødder. Vi må og skal passer på hinanden.

Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke Danmarks Samfundet for deres generøse donation, som har givet jer denne smukke fane. Deres støtte er et bevis på, at der i mange dele af vores samfund er en bevidsthed om, at det er vigtigt at værne om vores land, vores symboler og de demokratiske værdier, som det repræsenterer.

Jeg er sikker på, at fanen her vil blive båret af jer med stolthed ved fremtidige begivenheder, hvor vi mindes og hylder vores land og dem, som beskytter det.

Tak fordi I altid møder op, når vi for eksempel samles for at mindes de faldne og hjemvendte.

Inden længe skal I holde jeres generalforsamling.

Jeg vil ønske jer alle en vellykket generalforsamling, og håber at jeres forening må trives og udvikle sig fremover.
Jeg er ikke i tvivl om, at I vil fortsætte arbejdet med at passe på vores land og de værdier, som det repræsenterer. På den måde vil I/vi aldrig glemme de mennesker, der har gjort og fortsat gør en indsats for at beskytte Danmark.

Et stort tillykke til jer med den nye fane.

Tak.