Fernisering og arkitektkonkurrence Maritimt Center

Min borgmestertale ved fernisering og offentliggørelse af vinderen af arkitektkonkurrencen for Det Maritime Center 16. august 2023 i Frederikssund Sejlklubs lokaler på Kalvøen.

Kære foreningsfolk, ildsjæle og ikke mindst Cubo Arkitekter.

Hvor har jeg glædet mg til denne dag. Det er en stor ære og fornøjelse at stå her i dag og byde jer alle velkommen til denne fernisering, hvor vi offentliggør og fejrer vinderen af arkitektkonkurrencen til Frederikssund Maritime Center. Dette er en begivenhed, der ikke kun handler om arkitektur og design, om glæden ved fjorden, men også er et flot skridt fremad mod at binde byen, havnen og fjorden sammen.

Cubo Arkitekter og jeres dedikerede team fortjener den største anerkendelse for jeres spændende projekt med mulige kreative løsninger, på fremtidens maritime center med havn, fællesskaber og faciliteter til de mange, mange aktiviteter, som foregår på og omkring vores fjord. I har formået at skabe fundamentet til fremtidens sted, samtidig med at I har fanget historien, landskabet og den maritime arv fra Kalvøen og omdannet det visionært og moderne.

Jeres vinderprojekt er ikke blot nogle bygninger, men en fortælling, der kan blive fortalt i årtier fremover. Det er et solidt statement om en fælles forståelse for vigtigheden af fjorden, vores maritime rødder og vores engagement i at binde byen og lystbådehavnen sammen - om at være fælles om fjordens glæder. Jeg er overbevist om, at det kommende Maritime Center vil blive et samlingspunkt for både lokale og besøgende, et sted hvor man kan være aktiv, hvor foreningslivet kan blomstre, et sted som lever og som byens borgere kan være stolte af.

Jeg vil også gerne takke vores fagligt kompetente dommerkomité og alle deltagere i arkitektkonkurrencen. De forskellige bidrag har været en kilde til inspiration og fået os til at se nye muligheder. Selvom der kun kan være én vinder, er det vigtigt at huske, at hver arkitektteam har bidraget til den kollektive forestilling om, hvordan vi kan udvikle og være sammen.

Hele processen omkring at finde en vinder blev gjort med stor støtte og hjælp fra vores konkurrencesekretær fra RUM arkitekter, Niels Foged, og vores to skarpe fagdommere Trude Mardal og Anne Galmar. Tak for at lede os sikkert gennem processen. Tak for jeres 3600 indspark. Lokale- og Anlægsfonden, og i særdeleshed Jacob Færch, har støtte projektet og vil fremover vedblive med at være en vigtig partner i udviklingen af vores planer. Og ikke mindst tak til Merete Schmidt Pedersen og Tim Krat, som med deres engagement ikke kun har hjulpet os hertil, men også fremad vil være med til at føre projektet i mål.

Som borgmester er jeg stolt af at se, hvordan vores kommune og foreningsliv samles om og samarbejder om sådanne ambitiøse projekter. Det er gennem samarbejde og en fælles vision, at vi virkelig kan forme vores fjordliv til det bedre. Jeg er overbevist om, at Cubo Arkitekter og deres teams Maritime Center vil påminde os om, hvad vi kan opnå, når vi forener vores evner og passioner.

Tak til Cubo Arkitekter for at have givet os dette bud. Tak for af jeres kreativitet og til alle jer, der er til stede i dag, glæd jer til at se med! I dag har vi afsættet til at skabe de nye rammer for det maritime Frederikssund. Jeg er stolt og glad på fællesskabernes vegne.

Tak!