Første spadestik til fjernvarme i Vinge, St. Rørbæk og det sydligste af Frederikssund by

Tale ved første spadestik til fjernvarme i Vinge, St. Rørbæk og det sydligste af Frederikssund by den 8. april 2024 mellem Vinge og St. Rørbæk.


Kære alle sammen
Rigtig hjerteligt velkommen til St. Rørbæk, hvor vi i dag skal tage første spadestik til første del af det store fjernvarmeprojekt i Frederikssund Kommune.
Frederikssund Byråd har vedtaget en strategisk varmeplan, der beskriver alle de områder, hvor der er mulighed for udrulning af fjernvarme i vores kommune. Det er nemlig vores ambition af udbrede så meget fjernvarme i kommunen som muligt til - naturligvis til konkurrencedygtige priser for forbrugerne. Det ønsker vi, fordi en fossilfri energi- og varmesektor er en forudsætning for, at Frederikssund Kommune kan indfri sine målsætninger på klimaområdet.

Det er knap halvandet år siden (28/9 2022) at Frederikssund Byråd godkendte Vestforbrændings fjernvarmeprojekt for den sydligste del af Frederikssund by samt Vinge og St. Rørbæk. Derefter skulle projektet detailplanlægges, inden man kunne gå i jorden. Og det gør vi så i dag.
Det glæder mig at få udfaset gassen, og at vi kan se frem til at få fjernvarme i disse områder. Især for byudviklingsprojektet Vinge er det af stor betydning, at fremtidige investorer og bygherrer fra starten har vished om, hvordan deres byggerier kan blive opvarmet. Men også for de indbyggere, der allerede bor i St. Rørbæk og Vinge og på kanten af erhvervsområdet i Frederikssund er det vigtigt at vide, at der er fjernvarme på vej, så man kan planlægge sin fremtidige varmeforsyning efterhånden som de fossile brændsler bliver udfaset. 

Visionerne for projektet er store. I Frederikssund Kommune har vi flere store virksomheder, der producerer overskudsvarme. Vi ser for os, at denne overskudsvarme med tiden udnyttes og bruges som fjernvarme. Det er godt for både klimaet og for økonomien, hvis vi kan udnytte de ressourcer, der ellers tidligere gik tabt.
Og lad det være sagt med det samme. I Frederikssund Kommune tager vi klimaet alvorligt, for vi mærker desværre jævnligt konsekvenserne af det stadig vildere vejr – især når det stormer fra nordvest. Så ethvert tiltag, der bærer i den rigtige retning klimamæssigt er vigtigt for vores fremtid. Derfor er denne dag også vigtig for vores fremtid. Vi tager første spadestik til den fjernvarmeledning, der skal forsyne i hvert fald en del af vores kommune med mere bæredygtig varme i fremtiden. Må der komme meget mere af den slags.

Og lad os så få taget det første spadestik.