Tale ved lancering af hæftet Leg og lær i Skjoldungernes Land den 9. maj 2023


Velkommen til Selsø Slot – en perle i Hornsherred og en perle i Frederikssund Kommune.

Velkommen til alle børn og voksne
Velkommen til den officielle lancering af Leg og lær i Skjoldungernes land om Selsø Slot.

Jeg ved, at der bliver tænkt mange store tanker og lavet mange gode, konkrete initiativer i området her omkring Selsø Slot og det er jeg rigtig glad for. Jeg er også stolt over, at jeg som borgmester i Frederikssund Kommune på en gang kan stå i her - ved Selsø Slot og samtidig i Nationalpark Skjoldungernes Land. Her er smukt. Det er et unikt og dejligt sted at være nysgerrig, opleve, sanse og lære om naturen, slottet om nu og de gamle dage. Og både for store og små.

Sammen med mig står Anders Bülow Nationalparkchef, Iben Bækkelund Jagd formand for Den Plessenske Selsø Fond og Henrik Mortensen Formand for Selsø Slots Venner og det gør de fordi vi er flere der har et fælles ønske om at passe på og udvikle hele området her, så endnu flere kan få glæde af at komme her. Tak fordi Selsø bakker op om og er med i alle de nye tiltag og tak til Nationalpark Skjoldungerens Land, som blandt meget andet har fokus på børn og unges møde med naturen og kulturhistorien. Her kan i sandhed  leges, opleves og udforskes.

Når I børn bruger kroppen, måler skridt mellem træerne ved alléen, finder former i landskabet, laver sneglevæddeløb, kigger på bygninger osv. osv.  får I nogle erfaringer, som også kan bruges senere. At bruge sine sanser gør jo at vi får nye oplevelser og forhåbentlig får endnu mere lyst til at passe på vores historie og vores fælles natur.

Alt dette hjælper Leg og lær kataloget med. En fin måde at inspirere og hjælpe oplevelserne på vej. Leg og Lær kataloget Selsø er udviklet i samarbejde mellem Nationalpark Skjoldungernes Land og Naturstien som er titlen på Frederikssund Kommunes Naturfagsindsats.
De konkrete aktiviteter er afprøvet og tilpasset i samarbejde med børn fra Savannen og Tumlebo og testet af mini-SFO’en fra Fjordlandsskolen sidste år. I madpakkeskuret står forskellige kasser, som indeholder grej, der kan bruges til aktiviteterne fra kataloget, men de kan også bruges uden. Og jeg ved at I allerede har været i gang fra klokken 9.

Formålet med Naturstien er at få børn og elever ud i naturen. I skal blive nysgerrige og undres. Få ny viden og gerne fortælle til andre, hvad I har fundet ud af. Derfor skal vi nu lancere hæftet officielt.


Lad os råbe et højt hurra for initiativet og ikke mindst resultatet.