Min borgmestertale ved nytårstaffel hos Frederikssunds Rotaryklubber, mandag den 6. januar på Bybjerggård. Traditionen tro var alle klubberne samlet for at ønske hinanden godt nytår.
Tak til Torben Hansen for den fine gennemgang af, hvad der tidligere er blevet sagt af borgmestrene her ved nytårstid. Ingen tvivl om, at vi har set en stor udvikling i kommunen og godt kan vinge en hel del af...og at der stadig er nok at tage fat på.
Og tusind tak for invitationen til at komme og være gæstetaler her ved jeres nytårstaffel. Nytåret er en tid, hvor vi mødes og ønsker hinanden godt nytår og snakker om det forgangne år og om det kommende. Tidligere i dag har jeg været på Lundebjerggård i Frederikssund – det gode mødested for seniorer - til nytårskur og nu altså her.
Faktisk startede jeg dagen hos Topsil i Vinges erhvervsområde. I dag indviede de deres 4,5 hektar store solcellepark lige ved siden af deres virksomhed. Den kan producere så meget strøm, at den dækker Topsils eget strømforbrug, og så kan de endda sælge strøm ved siden af. Topsil har endvidere forpligtet sig til at overgå til 100% vedvarende energi i 2050. Det når de helt sikkert langt inden da.
Med de store klimaudfordringer, vi står overfor, kræver det handling. Derfor sagde jeg ved indvielsen af solcelleparken, at selv om projektet i global skala er et beskedent projekt, så er det ikke desto mindre vigtigt. For det viser vejen. Det er et eksempel for andre virksomheder på, at det kan lade sig gøre at skabe forandringer hvis man vil – hvis man prioriterer det – og hvis man tager det nødvendige ansvar.
Sådan en begivenhed er noget, der giver håb for fremtiden – og håb, det er jo det vi har brug for i en verden, der på mange måder er udfordret.
I Frederikssund Kommune bød 2024 på mange opgaver, men vi har heldigvis et Byråd, der samarbejder og trods politiske forskelle kan mødes om fælles løsninger. Således var det et enigt byråd, der i oktober vedtog kommunens budget for 2025. Vi har mange lister og partier i byrådet, så det siger noget om viljen til at samarbejde, at vi alle kunne stemme for budgettet – og det endda for 3. år i streg. Det glæder mig rigtig meget og jeg håber - måske naivt - at samarbejdet fortsætter i 2025. Det er nu bedst for Frederikssund hele Kommune.
I 2024 har vi også haft to særlige udvalg nedsat. De såkaldte §17 stk. 4 udvalg, som man nedsætter ad hoc, og som kan arbejde med emner, der ikke lige falder indenfor de faste udvalgs rammer. Udvalgene har arbejdet med henholdsvis udvikling af bymidten i Frederikssund og det gode borgerforløb – altså kontakten mellem kommunen og borgerne. En offentlig myndighed får ofte skudt i skoene, at den er svært tilgængelig, svær at forstå, at borgerne ikke bliver inddraget tilstrækkeligt i beslutninger, der vedrører dem osv. Men det er jo ikke sådan, vi ønsker at kommunen skal opfattes eller være.
Derfor har udvalget Det Gode Borgerforløb undersøgt og klarlagt mange af de snitflader administrationen har til borgere og virksomheder og er kommet frem til en række forslag til forandringer, som vi i Byrådet har besluttet at arbejde videre med. Det forventer jeg mig meget af og håber, at både borgere og virksomheder vil kunne mærke forandringerne igennem de sidste år.
Samtidig har vi i Byrådet vurderet, at den måde at arbejde på – altså med nogle ad hoc-udvalg - er så god, at vi har nedsat et nyt §17 stk. 4 udvalg.
Det skal i den kommende tid arbejde med udvikling af kommunens femte største by – Skuldelev. Udvalget skal komme med forslag til hvordan fællesskaber og fysiske tiltag kan bidrage til byliv, landsbysammenhold og skabe rammerne for de aktiviteter, der er med til at gøre Skuldelev til en fortsat god landsby at leve i. Udvalget skal arbejde med denne opgave på en måde, så erfaringerne derfra kan bruges i andre byer også.
For det er vigtigt for sammenhængskraften i en arealmæssigt stor kommune som Frederikssund, at der også i de mindre byer bliver gjort tiltag, som fremmer liv og aktiviteter. Jeg glæder mig til at høre, hvad udvalget kommer frem til.
Og desuden er paragraf 17, stk. 4-udvalget nedsat i december 2024 omkring lavbundsjorde, den grønne trepart osv. Vi kan ikke vente på handling. Vi må bare i gang med den vigtige opgave.
På den politiske front har vi også i Frederikssund Kommune tidligere besluttet, at hjemtage rusmiddelbehandlingen. Det betød, at vi den 1. maj kunne slå dørene op til vores nye stofrådgivning på Lundevej. Et lokalt og nært tilbud til de unge og voksne, der har et problematisk forhold til stoffer.
Vi har også styrket tilbuddet til børn og unge i psykisk mistrivsel, da vi den 1. november åbnede Young Mind. Et tilbud, der kan sætte ind tidligt, inden problemerne vokser sig alt for store. 2 tiltag, som jeg tror får stor betydning for de unge og borgere, som har brug for hjælp og støtte. Tiltagene skal nok komme til at vise deres styrke her i 2025.
Og så har nogen måske bemærket, at vi i Byrådet har lavet en ny forsøgsordning med borgerforslag. Alle borgere i Frederikssund Kommune over 15 år kan nu indsende et borgerforslag. Hvis forslaget opnår 300 stemmer, skal det behandles i Byrådet. Det har allerede kastet en række spændende forslag af sig om alt fra kunstgræsbaner over gadelys til trafikale forhold og nye idrætsmuligheder. Der er endnu ikke nogen af forslagene, der har fået de nødvendige 300 stemmer, men det kan I måske hjælpe dem på vej med? I kan gå ind på kommunens hjemmeside og søge på ”borgerforslag”, så finder i vej derhen, hvor forslagene ligger.
En af de største begivenheder i kommunen i 2024 var vel nok åbning af kommunens nye Kultur- og Havnebad. Der var propfyldt af mennesker på havnen i Frederikssund den 2. juni, da vi åbnede badet. Det var nærmest en folkefest. Brugerne har taget rigtig godt imod Kultur- og Havnebadet, selv om vandmændene drillede lidt i begyndelsen. Det har vi fået løst. Husk blot at det er fjordvand og ikke en svømmehal. Og der er altså ikke lukket om vinteren. Så der er også mulighed for at bruge det til vinterbadning. Det glæder mig, at jeg lige for lidt siden hørte her ved bordet, at man glædede sig over havnebadets muligheder og nød saunaen.
Frederikssund Kommune er en udviklingskommune. Det kan vi blandt andet se, ved at vi har haft en stor nettotilflytning af borgere til kommunen den seneste tid. Det skyldes jo blandt andet, at der bliver bygget mange nye boliger i de fire store byer og naturligvis også i Vinge. I sommer fik vi flere hundrede nye beboere i det nye byggeri ved Vinge Station. Det glæder mig rigtig meget, at der nu for alvor begynder at flytte borgere til Vinge.
De almene boliger, der bygges ved Vinge Station, havde en vanskelig start men byggeriet skyder godt op ad – hele ti etager for den højeste. Med tilflytningen til Vinge – og den forventede befolkningstilvækst - har vi taget beslutning om at etablere et børnehus derude, og vi kigger også på, hvordan en skole i Vinge kan finansieres.
Jeg er også løbende i kontakt med investorer, der er interesserede i at udvikle endnu flere boliger i området, så det bliver spændende at følge udviklingen i Vinge de kommende år.
I november deltog jeg i årets erhvervskonference, der blev holdt på Bautahøj. Mit mål som borgmester er, at det skal være attraktivt at starte og drive virksomhed i Frederikssund Kommune. På konferencen diskuterede vi blandt andet, hvordan vi kan opnå det.
Der kom mange gode inputs fra virksomheder til hvordan Frederikssund Kommune og Frederikssund Erhverv kan styrke erhvervslivets rammer endnu mere. Som jeg nævnede i starten med Topsil, så har vi i Frederikssund Kommune en masse gode virksomheder, der skaber arbejdspladser lokalt og skaber værdi til samfundet.
Det er helt nødvendigt for en kommune som vores, og derfor skal vi være opmærksomme på at sikre, at forholdene for virksomhederne er gode. Det arbejder vi dagligt på gennem Frederikssund Erhverv, men enhver er velkommen til at henvende sig til den kommunale administration eller til os politikere, hvis der er emner, vi skal vende.
En af de vigtige ting for at drive virksomhed er adgangen til kvalificeret arbejdskraft. Og her vil jeg gerne nævne, at det ikke er mere end godt en måned siden, at vi på uddannelsesfronten tog første spadestik til det nye AM-Lab Øst, som er et nyt uddannelsesmiljø på Campus i Frederikssund.
Det skal give regionens virksomheder og unge under erhvervsuddannelse mulighed for at lære om og arbejde med de nyeste teknologier som f.eks. 3D-metalprint. En unik 3D-metalprinter bliver en central del af AM-Lab Øst. Printeren er udviklet af DTU og er den første af sin slags i verden.Vi kan godt tillade os at være lidt stolte over, at vi fremover kan huse denne spændende og helt unikke uddannelsesmulighed.
Klimaet er et område, vi har vedvarende fokus på. I årets løb har vi godkendt det projekt, der fremover skal beskytte Frederikssund midtby mod oversvømmelser. Der skal etableres en højvandsmur langs havnekajen med kunstneriske elementer og med plads til ophold. I Kulhuse er borgerne i gang og i Hyllingeriis er de allerede nået langt med kystbeskyttelsen. Alle disse projekter er vigtige for at beskytte boliger og værdier mod højvande. Det skaber tryghed.
På Klimaområdet glæder jeg mig også over, at 2024 og 2025 byder på starten af en ny udrulning af fjernvarme i vores kommune, så vi efterhånden kan få skrottet nogle af de gamle olie- og gasfyr. Og det bliver hele Frederikssund by, som nu får tilbudt fjernvarme. Så nu mangler vi bare et projekt for Slangerup, da Skibby er godt på vej med et lokalt projekt.
Det nye år vil byde på adskillige store nye reformer. Det betyder, at megen ny lovgivning skal igangsættes i kommunen, og det får stor betydning for mange borgere frem mod 2023.
Den grønne trepart, Sundhedsstrukturreformen og Ældreloven for blot at nævne nogle. Ældre, sundhed og klima det er tre store områder – store dagsordner, som kommer til at trække mange ressourcer i vores administration og blandt vores medarbejdere ude på områderne i 2025.
Og jeg kan nævne Folkeskolens kvalitetsprogram, Aftale på socialområdet. Men også på vej i første halvdel af 2025 er Beskæftigelsesreformen og Uddannelsesreformen (videregående uddannelser, professionsuddannelser og 10. klasse).
Jeg håber, at reformerne vil blive en mærkbar, positiv forandring for borgerne, også i vores kommune.
Jeg ser også frem til at vi kan genåbne Willumsens Museum i 2025. Lige nu arbejdes der på højtryk for at skabe bedre forhold for de besøgende og for opbevaring af museets mange værker. Det bliver et flot museum, vi får midt i Frederikssund. Jeg glæder mig på egne og alle de andre besøgenes vegne.
2025 er jo et valgår. Helt præcist den 18. november skal vi til kommunalvalg i Danmark. Det er altid spændende, og jeg håber naturligvis på et godt resultat – men først og fremmest håber jeg på, at vi får en høj valgdeltagelse.
Ved de seneste to kommunalvalg – i 2017 og i 2021 – der faldt valgdeltagelsen. Derfor er det vigtigt, at vi får brudt dette fald, og at flest muligt deltager i valghandlingen. Så når I går hen og stemmer, så tag familien eller venner med under armen og vær med til at sætte jeres præg på vores fælles fremtid.
Jeg kan næsten ikke forstå, at der allerede er gået så lang tid siden sidste valg. For der er stadig så meget jeg/vi gerne vil nå i de kommende år.
Rigtig godt nytår til jer alle sammen.