Tale på Svanholm til Økodag - køerne skulle ud på græs

Økodag er køernes årlige forårsfest.
Efter en lang, kold vinter er det tid til igen at komme ud og nyder græsset, luften og foråret.
Det er jo hele to år siden at vi har kunnet samles om denne begivenhed – godt at I alle er kommet.
Over hele landet vrimler folk ud på gårdene for at være med. Det har man gjort helt tilbage fra 2005 – i dag har næsten 2 millioner børn og voksne været med, når køerne skulle ud fra stalden.

Selv om der i en økologisk stald er plads til køernes daglige motion og selv om der er gode sengebåse, så ved vi at køerne danser af bar glæde, når vi lige om lidt åbner porten ind til stalden. Nu skal man som ko ud at æde af det grønne græs, ud at hvile sig på marken, ud og tygge drøv.

Og det er ikke kun en hyggelig dag for alle os, som er kommet her ud på Svanholm i dag. Det er ikke kun en dejlig dag for alle de køer, der lige om lidt skal ud på græs for første gang her i år. Det er mindst lige så meget en festdag for sommerfuglene, insekterne, laverne, fluerne, og møgbillerne og dermed også for stæren. Kokasser er med til at skabe liv og biodiversitet. Ja ved I at der er 8 gange flere regnorme i en mark, som tilhører det økologiske landbrug? Længe leve biodiversiteten, de vilde bier og  de mange forskellige dyr og planter.  Længe leve økologien.

At lukke køerne på græs handler nemlig ikke kun om koens velfærd, men om vores alle sammens natur. Om hvordan vi behandler naturen. Jeg kan godt forstå, at så mange nu køber økologisk mælk og andre økologiske madvarer.
At dyrke og producere økologisk betyder, at du og jeg slipper for rester af sprøjtegifte i vores mad. At grundvandet får bedre vilkår. Og ja en bedre dyrevelfærd for koen, der som økologisk ko skal på græs. Det nyder jeg. I min barndom var alle køer på græs om sommeren. Nu er det kun de økologiske køer, som skal ud og det er nu et dejligt syn at se en grøn mark med køer på i det danske landskab.

Men skal vi ikke se at få lukket køerne ud. Ud og nyde det danske forår. Nu lysner det heldigvis igen. Foråret er her og sommeren er på vej.
Tak skal I have.

Køernes festdag - Økodag på Svanholm