Sankt Hans 2024 på Kalvøen

Min borgmestertale ved bålet på Kalvøen 2024

Godaften alle sammen. Hvor er det dejligt at se så mange mennesker samlet til Sankthans her på Kalvøen. Tak for at I igen i år er med til at holde traditionen i hævd her ved vores smukke fjord.

Igen i år samles vi om bålet for at fejre Sankt Hans og midsommeren. Ja det er slet ikke til at forstå, at lyset nu igen vender. Derfor handler det for de allerfleste om at nyde en hyggelig sommeraften sammen med familie, venner og i det fællesskab, det netop er sådan en aften.

Og netop fællesskabet er vigtigt. Vi mennesker trives bedst, når vi indgår i et godt og solidt fællesskab med andre. Det skaber indhold i vores liv, giver os et tilhørsforhold, en samhørighed og en fælles identitet på trods af, den mangfoldighed en by, en kommune også er. Fællesskabet i familien, med vennerne, i foreningen, i skolen og børnehaven bærer os igennem meget. Det er vores styrke. 

Derfor skal vi også passe på de fællesskaber, vi indgår i. Vi skal bidrage på en positiv måde, så fællesskaberne trives og bliver stærke. Vi skal åbne os for andre, så fællesskaberne vokser og udvikler sig.Vi skal møde hinanden med et venligt og åbent sind, så vi kan lære af,  udvikle os og vokse i fællesskab.
Jeg bliver for eksempel så morgenglad, når jeg cykler gennem byen når det frivillige flaghold er i gang med at sætte Dannebrog op gennem gågaden. Forskellige folk med forskellige meninger, men de samles i et fællesskab, der rækker ud over hver enkelt. Hvor er det flot, når Dannebrog blafrer i vinden.
Og her til aften. Vikingerne på og bag scenen. Sikke et skue. Sikke et fællesskab. Godt gået.

Fællesskaber kan kun bestå, når vi gør alt for at opføre os ordentligt, tale pænt til hinanden og have respekt for hinanden. Og sådan er det heldigvis også i rigtig mange fællesskaber. Men når jeg kigger mig omkring, følger debatter i de traditionelle medier og på de sociale medier, og når jeg møder andre i forskellige sammenhænge og forskellige fællesskaber, så oplever jeg, at det nogle gange halter med den gode tone.

Jeg tror, vi alle sammen har prøvet at være på de sociale medier og se, hvor hårde ord kan være. Negative kommentar, nogen der lige skal kommentere ironisk, nogen der simpelthen rakker andre ned for deres opslag og nogen, der bare vil brokke sig. Det kan være ganske ubehageligt at være vidne til eller endda selv at blive udsat for.

Vi har ytringsfrihed i Danmark. Den skal vi værne om og glæde os over. Men ytringsfrihed betyder jo ikke, at man skal ytre sig for enhver pris. Den giver os ikke ret til at nedgøre andre eller til at være ondskabsfulde, aggressive eller ubehagelige over for andre. Hverken når vi møder andre mennesker ansigt til ansigt, eller når vi sidder skjult bag skærmen. Vi må og skal respektere og tale pænt til hinanden. Og frem for alt slippe skærmene og mødes ansigt til ansigt. Fællesskaberne har nu de allerbedst vilkår, når vi bruger vores tid sammen som i aften. 

I aften er vi samlet om en gammel tradition og i et særligt fællesskab. Heksen flyver måske ikke længere til Bloksbjerg, men står måske lige ved siden af dig. Giv hende et knus og byd hende ind i fællesskabet. I aften vil vi nyde fællesskabet, bålet og stemningen og forhåbentlig for en stund glemme alt det, der ellers fylder i vores hverdag.

En dansk sommeraften er noget af det skønneste der findes, selv om dagene allerede er begyndt at blive kortere. Mange af jer står foran en velfortjent sommerferie. God ferie til dem, der er så heldige og rigtig god sommer til jer alle sammen i fred, fordragelighed og fællesskaber.


Glædelig Sankt Hans.