Student 2024 Frederikssund Gymnasium

Min borgmestertale ved translokation på Frederikssund Gymnasium den 28. juni 2024

Kære forældre, bedsteforældre og lærere.
Kære STXer, HTXer og HFere
Kære studenter årgang 2024.

Et stort tillykke med, at I nu endelig er blevet studenter. Tillykke med at eksamen er vel overstået og ikke mindst et stort tillykke med huen. Hvor er det et flot syn at kigge ud over jer alle sammen! Det skal naturligvis fejres!
De allerfleste kan huske lige netop denne dag, hvor man blev student. Dette er dagen, som I vil bære med jer resten af livet. Nyd det nu i fulde drag!

Dimissionen er en festdag for jer. For jeres familie og venner som lige om lidt venter jer for at give knus og kram – måske af lettelse og helt sikkert af stolthed og kærlighed.
Det er nemlig så dejligt at se sit unge menneske være kommet igennem masser af skolearbejde, opgaver, afleveringer og måske morgensure morgenstunde.
Og det er’ samtidig en meget vigtig dag. Det er kulminationen på jeres tid her på Frederikssund Gymnasium og på de måske hårde eksamener, og samtidig markerer den begyndelsen på jeres nye liv på kanten af at være fuldvoksne.

Lige på den anden side af sommeren – når festerne og ferien klinger af – så venter jeres nye virkelighed. Og hvad skal I så? Nogle af jer begynder måske på en videregående uddannelse. Andre af jer tager sabbatår – måske for at arbejde og tjene nogle penge, og nogle af jer har måske lagt rejseplaner.
Mit allerbedste råd til jer som borgmester er – mærk efter og lad være med helt at panikke over, at det ikke – lige i dag står helt klart, hvad den nære og den lidt mere fjerne fremtid skal bruges til. Det skal nok gå endda.

Jeres muligheder er så mange, at det sværeste må være at vælge og ikke mindst vælge fra. Så utroligt mange døre står åbne. Der er masser af jobs at få. Der er masser af rejser, der kan tages og der er masser af studier og erhvervsuddannelser, som er spændende - og tro mig….de færreste af alle de meget voksne, som I har rundt omkring jer i dag, fandt den slagne vej lige netop i jeres alder.

Samtidig ved vi granvoksne, som sidder i salen., at livet slet ikke blev, som vi havde planlagt som unge. Virkeligheden overgår langt fantasien og heldigvis for det. Livet er ikke en lang lige linje af gøremål og opgaver. Livet er langt mere som ”bare tæer i græsset”, sanseligt og uventede begivenheder, møder og hændelser, som man slet ikke kan forestille sig. 

Så endnu en gang. Nyd dagen i dag og dagen i morgen, selv om mørke skyer trækker ind over den tid vi er i netop nu. Jeg ville ønske at jeg kunne give jer en bedre verden.  En alvorlig klimakrise, krig og ufred i verdenen. Et demokrati, som har svære vilkår i resten af verdenen. Men det er her jeg tror på Jer. At I kommer til at være med til at finde nye løsninger - nye veje, så demokratiet, klimaet og freden igen får bedre vilkår. Det er jer unge, som er fremtiden. Jeg ved I kan og vil.

Et langt liv har lært mig, at det hverken er fornemme titler eller mange penge, der giver stor lykke på den lange bane. Det er’ det gode liv. Det er det at høre til, kunne være sammen med dem, man holder af, være glad for det man laver. Være den man er og ikke konstant at skulle leve op til andres forventninger og andres drømme - på jeres vegne.
Mit håb kunne være, at I også brugte denne sommer til at nyde og kigge op fra skærmen. Se og mærke livet, naturen, venskaberne uden så meget skærm imellem jer. At I sætter farten ned og kadancen af knusene og fællesskaberne op.

Og husk – jeres forældre vil kun jeres bedste, så husk lige at ringe hjem en gang i mellem og fortælle at I er OK.

Mange af jer skal snart helt ud over kommunegrænsen. Sådan skal det være. Det er godt at se og opleve noget andet end de velkendte og trygge rammer. Nye fællesskaber. Nye  vaner. Nye chancer. Håber dog at I alligevel vender tilbage til Frederikssund Kommune en dag. Her er jo så dejligt.

Og så håber jeg, at I får en dejlig dag i dag. Jeg håber at I passer godt på jer selv og hinanden. Jeg håber at I kan nyde livet, sommeren og lade fremtiden komme med åbne arme.

Og husk så lige - husk at få alle med. Husk at fællesskaberne kan bære os igennem mangt og meget. Husk at der er brug for jer alle sammen og at alle kan bidrage til at vi får et et godt, grønt demokratisk samfund.

Stort tillykke til jer alle sammen.
Tak.