Takketale til Peter Bo Andersens afskedsreception

Min tale til Peter Bo Andersen ved hans afskedsreception den 23. januar 2024 på Toldboden.

Så Peter. Så er det nu, at du kan give slip, puste ud og bare nyde. Jeg vil gerne på vegne af hele Frederikssund Byråd, direktionen i Frederikssund Kommune og egne vegne sige nogle ord til dig her i anledningen af din afskedsreception, Peter. Efter hele 17 år som direktør for Frederikssund Erhverv – du er med garanti én af de længst siddende erhvervschefer i Kongeriet – så går du nu på en velfortjent pension.

Vi har meget at takke dig for, Peter. For du har stået fadder til en række centrale milepæle i Frederikssund Erhverv og Frederikssund Kommune gennem tiden. Det hele er ikke din fortjeneste, men du har haft en afgørende finger med i spillet på det meste. Nogle af dine resultater er synlige og målbare, mens andre er opnået i kulissen i kraft af din vedholdende interessevaretagelse, blandt andet på Christiansborg. Du har spist mange vigtige frokoster. Du har et bredt kendskab til dem, der også er værd at kende. Du har gjort det mere end godt.

Hvordan mødte jeg dig første gang? Jo jeg blev – som så mange andre – inviteret ned på dit kontor til en snak om løst og fast. Du samlede oplysninger, havde budskaber og glemte aldrig de vigtige pointer i forhold til Frederikssund Kommunens erhvervsliv. Du inviterede på mange måder indenfor og viste godt, hvem og hvordan det skulle gøres. Senere i bestyrelsen i en årrække i Frederikssund Erhverv så jeg også dit store engagement på nærmeste hold. Og din rastløshed, når vi skulle bruge tid på regnskaber osv. Du overdyngede mig med hele kontoplanen for FE for at komme til det, som var det væsentlige for dig. Fremdrift for erhvervslivet og fremdrift for uddannelse og ikke mindst for infrastrukturen. Tak for din vedholdende indsats.

Da Frederikssund Erhverv blev etableret i 2007, og du blev ansat som en markant profil fra Dansk Industri, var din opgave jo også klart defineret fra start med tre prioriteter: Infrastruktur, infrastruktur og infrastruktur. Og du gik i gang med det samme for at påvirke tingene i den rigtige retning. Allerede i 2009 blev 3. etape af Frederikssundmotorvejen vedtaget i Folketinget, og siden hen fulgte andre store infrastrukturprojekter, hvor du gav dit vigtige bidrag: Kronprinsesse Marys bro med det store lokale suplierprojekt, vedtagelsen af S-togstationen i Vinge, og endelig - og ikke mindst - Folketingets vedtagelse af den store Infrastrukturplan, hvor færdiggørelsen af Frederikssundmotorvejen var med i planen.

Grundlæggende er du en mand med hjertet på rette sted. Du bekymre dig om samfundets udvikling og et område, der i den grad også har mærket dit store engagement, er erhvervsuddannelsesområdet. Du har kæmpet hårdt for at få flere unge ind på erhvervsuddannelsesområdet med centrale initiativer som bl.a. FUEL, Campus Dag, Makerværket osv. Og resultaterne så vi i 2020, hvor hele 28,2 pct. af en ungdomsårgang i Frederikssund Kommune valgte en erhvervsuddannelse, hvilket var den højeste andel i regionen. Det er godt gået, Peter.

Jeg vil heller ikke undlade at fremhæve din store indsats i forbindelse med etableringen af Energipartnerskab Frederikssund, som er blevet udviklet i 2022, og som drives med stor lokal opbakning fra flere store virksomheder i kommunen. Allerede nu er partnerskabet så langt fremme, at der arbejdes på at få en markant ansøgning om EU-finansiering sendt af sted. Partnerskabet er enestående – jeg praler tit med jeres/vores arbejde – i fællesskab – omkring energien – det er jo er banebrydende i forhold til den grønne omstilling.

Endelig – og som én af dine største bedrifter, Peter – er det værd at nævne de mange virksomheder, som du har hjulpet med enten at fastholde eller tiltrække gennem årene. Ingen nævnt – ingen glemt. Uden din indsats på denne front ville vores lokalområde ikke have kunnet bevare og udvikle så mange private arbejdspladser, som det er tilfældet. Det skal du også have en stor tak for. Her har dit store netværk – både internt i kommunen og eksternt uden tvivl kommet erhvervslivet til gode.
I det hele taget har du jo en stor båndbredde – fra U-NORD til Dansk Erhvervsfremme – alt sammen har det været med til at gøre vores erhvervsliv endnu stærkere.

Peter – du og jeg har ikke altid været helt enige om vejen til målet på den lille klinge – og heldigvis for det – men på den store klinge kan jeg ikke betone nok, hvilken indsats du har gjort for hele Frederikssund Kommune, erhvervslivet, uddannelsesmiljøet og den grønne omstilling.

Alt i alt Peter, har vi – som jeg indledte min tale med at sige – har vi meget at takke dig for. Du har været dygtig, vellidt og engageret gennem de 17 år, du har været direktør for Frederikssund Erhverv. Du er jo indbegrebet af Frederikssund Erhverv, og du har altid haft en evne til at sætte lokalområdets udvikling og vækst øverst samt passe godt på dine medarbejdere på kontoret i Havnegade.
Og så tjener det dig til ære, at du aldrig har villet nøjes, men helt til det sidste har haft store ambitioner på Frederikssund Erhvervs og Frederikssund Kommunes vegne.
Tak Peter for indsatsen.

Symbolsk har jeg på både byrådet og direktionens vegne taget en kasse med fra Højagergård med lidt ekstra godt. Helt i din ånd. Der er også et par gode flasker, som jeg ved at du nyder, men Vild med vilje- skiltet har jeg dog undladt til dig, selv om det godt – måske – kunne passe. Du er jo helt din egen. Nu bliver det familien, som kommer til at se mere til dig. Der bliver mere tid til at rejse, som jeg ved, at du prioriterer højt. Du er jo et globalt leksikon og en berejst historienørd i forhold til de varme lande. God vind og nyd det nu Peter.

Lad os utraditionelt råbe tre gange tak for Peter.

Skål!