Tale ved Fugleskydning 2024

Tale ved Fugleskydningsfrokosten den 16. august 2024 på Kalvøen til alle skydebrødrene i Borger- og Fugleskydningsselskab Frederikssund af 1887.

Alle gode gange tre. Ja hvem skulle have troet det for år tilbage. Alle gode gange tre, hvor en kvindelig borgmester står her i et af de mest traditionsbundne selskaber i hele Frederikssund Kommune. Dejligt at være her og dejligt at I træf den beslutning, at embedet vejede tungere end kønnet. Tak for det. Det er værdigt og vigtigt i 2024.

Alle gode gange tre. Eller plejer man at sige en-to-mange. Det håber jeg selvfølgelig, for hvor får man ellers så godt et selskab med så mange mænd rundt omkring sig. Ja det skulle da lige være i Danva – Dansk vand og spildevand for 25 år siden Godt ser I ud og gode samtaler bliver det til. Det er en berigelse at få lov til at være med her til jeres frokost, hvor spillereglerne overholdes, om endt stemningen på dette tidspunkt er lidt mere løssluppen end da I kom i morges. Heldigvis.

Alle gode gange tre. Tre er et magisk tal. Et tal fra eventyrets verden ….de tre små grise, de tre Bukke Bruser. De tre sønner, hvor Klods Hans rendte med prinsessen.

Tallet 3 er ofte de tre søskende, venner eller slænget eller også er tallet tre de tre styrkeprøver, man skal igennem for at komme til skatten. Og sådan kan det også føles at stå her lige nu.

Jeg ved at det er no go at snakke om religion, men i mange religioner har tallet 3 en særlig betydning. I kristendommen symboliserer det treenigheden, der består af Faderen, Sønnen og Helligånden. I hinduismen repræsenterer det tre guddomme: Brahma, Vishnu og Shiva. Ja I mange, mange kulturer og traditioner er tallet 3 forbundet med guddommelig kraft og balance. Det prøver jeg at favne hver dag.

Når I er samlet til den årlige fugleskydning i 2024 er det netop eventyrligt, at I i så mange år har kunnet opretholde broderskabet, fællesskabet og traditionerne. Der må være netop kraft og balance i det. Og ikke mindst en stor kærlighed til jeres by og omegn, til det I er rundet af. Til det at høre til. Til fællesskaberne og venskaberne. Jeg kan godt forstå at I holder ved og holder af og ser da også, at det trods alt er lykkes med at få også yngre generationer med.

Det prøver vi også i byrådet. Altså det med at få yngre til at gå ind i politik og være med til at tage beslutningerne. Udviklingen og fremtiden er jo de unges. Selvfølgelig gerne stående på alle vores mange erfaringer og viden.

Og det går godt i Frederikssund. Før sommerferien gjorde direktionen og jeg status for hvad vi havde nået i de sidste næsten tre år, og resultaterne er mange for Frederikssund. Budgetterne bag er opnået i fuld enighed og en del der er sket vil sikkert også glæde en eller anden i dette selskab.

Lad mig dele det op i tre: Vandet, varmen og viljen.

Allerførst vandet, fordi det står mange af vores hjerter meget nært og er en stor del af herlighedsværdien ved Frederikssund.
Havnebadet er nu åbnet med badenymfer, vandmænd og stort stå-haj. Vinge er rigtig godt på vej og de første er flyttet ind i centrum og tro mig. Her er og bliver masser af vand i de store søer, regnvandsbassiner og dets lignende.
Vi har nu i enighed besluttet og igangsat et vandressourcecentret, som tager ansvar for miljøet.
Vi er rykket sammen i bussen, altså seks borgmestre,  omkring fjordenes tilstand
Vi har igangsat spildevandsplaner og digerne rundt i hele kommunen.
Vi får en fantastisk kystsikring på havnepladsen med stor støtte fra Statens kunstfund. Der bliver noget at sanse og opleve.
Og ikke mindst arbejder vi for at både Colombus, de små havne og det maritime center lige lidt længere nede af vejen bliver en realitet i de kommende år. Uden vand intet liv.

Varmen er den omsorg, som vi giver hinanden.
Nyt tilbud for børn, unge og deres familier åbner til august og giver mulighed for tidlig støtte i forhold til psykisk sårbarhed og mulighed for lettere behandling for psykiske udfordringer, i kommunalt regi.
Vi har netop åbnet en ny stofrådgivning på Lundevej 11 i nyrenoverede lokaler.
Vi tager os godt af de ukrainske flygtninge.
Vi arbejder med forebyggelse og trivsel omkring vores børn og børnebørn.
Vi har sørget for selvstyrende teams, så ældre møder de samme mennesker, når hjælpen skal gives.
Vi er kommet langt med at etablere et fælles sundhedshus med Region Hovedstaden til gavn børn, unge og ældre.
Og så er varme også min begejstring ved at få fjernvarme rullet ud til hele Frederikssund nu.

Og så var der viljen.
Jeg oplever god vilje hele vejen rundt. Viljen hos kommunens medarbejdere til at være sammen om Frederikssund og behandle alle ordentligt og lovmedholdeligt. Det skal vi være glade for. Viljen til som forening at samarbejde med andre om aktiviteter for alle. Viljen til et tæt og værdifuldt samarbejde mellem erhvervslivet og kommunen. Og viljen som byråd til at finde de bedste løsninger og samtidig tage nye initiativer som f.eks. de nye opgaveudvalg om Frederikssund midtby og Det gode borgerforløb. Det er initiativer, der har givet en ny form for borgerinddragelse. I år tre i en byrådsperiode begynder det altid at knirke. Vi er jo alle individualister – undtagen mig - og sådan skal det være. Jeg nyder al det vi har fået gjort og opnået sammen. Ved der er mere at gøre,  og sørge for at der, uanset hvad fremtiden bringer, er et godt fundament til de næste.

Og sådan er det jo også med jer her.

Så selv om vi bøvler med andres lyst til at grave huller over det hele og bøvler med al for mange gravhøje på de forkerte steder. Og bøvler med flere udgifter end ønsket, så forsøger jeg at holde blikket vandret og realistisk med nutiden og fremtiden for øje.

Ja det er jo helt umuligt at se mod øst, og mod vest og mod syd i øjeblikket. Krig og ufred. Usandheder og løgne. Skovbrande og oversvømmelser, men…, men så løfter jeg blikket mod nord. Og hvilke syn. Nordlys i blå og lilla og grønne farver over nattehimlen. Så smukt et syn.

Vi bor i en dejlig kommune. Frederikssund Kommune er et dejligt sted, og det er dejligt at være her. Og hvis jeg kunne bestemme det, så synes jeg at vi lige nu og her skulle råbe et trefoldigt længe leve for Frederikssund Kommune.
Mon det er et brud på etiketten?

Hip hip hurra, hurra hurra

Tak