Translokation Frederikssund Gymnasium 2023

Translokation Frederikssund Gymnasium 23. juni 2023.
Tale af borgmester Tina Tving Stauning

Kære forældre, lærere og jubilarer.

Kære studenter – årgang 2023. Et stort tillykke med, at I nu endelig er blevet studenter. Tillykke med at eksamen er vel overstået og ikke mindst et stort tillykke med huen. Hvor er det et flot syn at kigge ud over jer alle sammen! Det skal naturligvis fejres!
De allerfleste kan huske lige netop denne her dag, hvor man blev student. Det gælder sandelig også mig, som for en menneskealder, ja hele 45 år siden, netop blev student her fra Frederikssund Gymnasium. Studenter - sikke en dag. Ja denne dag vil I bære med jer resten af livet. Nyd det nu i fulde drag!

Dimissionen er en festdag for jer. For jeres forældre og jeres bedsteforældre. Og det er samtidig en meget vigtig dag. For den er både kulminationen på jeres studentertid og de hårde eksamener, og samtidig markerer den begyndelsen på jeres liv nye liv …på kanten af at være voksen.

Lige på den anden side af sommeren – når festerne og ferien klinger af – så venter jeres nye virkelighed. Og hvad skal I så? Nogle af jer begynder måske på en videregående uddannelse. Andre af jer tager sabbatår – måske for at arbejde og tjene nogle penge, og nogle af jer har måske lagt rejseplaner. Mit allerbedste råd til jer som borgmester er – mærk efter og lad være med at panikke over, at det ikke – lige i dag står helt klart, hvad den nære og den mere fjerne fremtid skal bringe. Det skal nok gå endda. Det kan jeg med sikkerhed sige, når jeg ser ud over alle de granvoksne i dag.

Jeres muligheder er så mange, at det sværeste må være at vælge, og vælge fra. Så utroligt mange døre står åbne. Der er masser af jobs at få. Der er masser af rejser, der kan tages og der er masser af studier og erhvervsuddannelser, som er spændende og tro mig….de færreste af alle de meget voksne, som I har rundt omkring jer, fandt den slagne vej lige netop i jeres alder.
Livet fra i dag og frem har så mange muligheder og vil give jer så mange oplevelser og udfordringer, som man heldigvis ikke kan planlægge. Der er mange stier og veje gennem livet og helt sikkert, ..så kommer livet til at forme sig helt anderledes end I umiddelbart tror i dag.
Så endnu en gang. Nyd dagen i dag og dagen i morgen.

Et langt liv har lært mig, at det hverken er fornemme titler eller mange penge, der gør en lykkelig. Næ det gode liv er at høre til, være glad for det man laver hver dag. Være noget for andre. Tage ansvar og være en del af fællesskaberne. Være den man er og ikke konstant at skulle leve op til andres forventninger og andres drømme. Det gode liv er kærlighed, og kunne tro på fremtiden.
Mit håb for jer kunne være, at I derfor også brugte denne sommer til at nyde… og kigge op fra skærmen. Se og mærke livet, naturen, venskaberne uden skærmfiltret imellem jer hele tiden.
Og gerne, at I så lige huske at ringe hjem en gang i mellem og fortælle at I er OK. Vi forældre vil jer jo alt det bedste og det bedste er at vide, at I har det godt.

Mange af jer skal helt sikkert snart ud over kommunegrænsen. Heldigvis for jer. Måske vil I uddanne jer i en storby. Måske trækker et arbejde uden for Frederikssund Kommune. Måske er der en kæreste fra et helt andet sted end her. Sådan skal det være. Det er godt at se og opleve noget andet end de velkendte og trygge rammer. Bylivet, nye fællesskaber. Nye venner og vaner. Nye udfordringer. Tag bare afsted.

Men kom gerne tilbage til nye eventyr. Natur – skov, strand og fjorderne. Åbne vidder og masser af gode muligheder for at leve et godt voksenliv her i Frederikssund.

Men…Lige nu handler det mest af alt om, hvordan resten af dagen i dag og de kommende uger bliver med fest og fejring. Jeg håber, at I kommer til at have en pragtfuld fest, når I kører rundt i vognen i hele kommunen. Jeg håber at I passer godt på jer selv og hinanden. Jeg håber at I kan nyde livet, sommeren og lade fremtiden og det nye uforudsigelige komme med åbne arme.

Husk at få alle med. Husk at venskaberne kan bære os igennem mangt og meget. Husk at der er brug for jer alle sammen. Husk at alle kan bidrage til at vi har et godt og solidt demokratisk samfund. At fællesskaberne og tilliden må og skal være bærende.

Så for sidste gang…Nyd det nu.
Stort tillykke til jer alle sammen.
Tak.